Gereedschapkeuring en Onderhoud

KEURINGEN
In de Europese wetgeving EN-50110-01 staan de eisen voor veilig werken met elektrische gereedschappen. De Nederlandse vertaling hiervan is de NEN-3140. Op deze pagina treft U voorbeelden van elektrische arbeidsmiddelen aan en tevens informatie betreffende inspectieinterval, beproeving zoals deze in bovengenoemde normen zijn opgenomen. Indien U vragen heeft neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op.

Voorbeelden van elektrische arbeidsmiddelen die voor periodieke inspectie in aanmerking komen zijn:

  • elektrische handgereedschappen
  • elektrische werktuigen (verplaatsbaar en vast opgesteld)
  • handlampen en andere verplaatsbare lampen
  • verplaatsbare elektrische stroomverbruikende toestellen, zoals koelkasten, koffiezetters, laboratoriumapparatuur, pc's, printers, stofzuigers ect.
  • verplaatsbare elektrische meetinstrumenten
  • handgereedschappen voor het onder spanning werken
  • verplaatsbare schakel - verdeelinrichtingen zoals bouwkasten

Het elektrisch materieel en handgereedschap dient volgens NEN 3140, bepaling 15.1, eenmaal per jaar gecontroleerd te worden. De inspectie is gericht op de veiligheidsaspecten voor alle verplaatsbare machines en vast opgestelde toestellen die zijn uitgerust met snoer en stekker. De controle bestaat uit een visuele controle en een controle door meting:

Visuele controle
Bij visuele controle van hulpmiddelen en verplaatsbare werktuigen wordt nagegaan of de aansluitleidingen, de uitwendige onderdelen, het omhulsel en de bedieningsorganen geen gebreken vertonen. Bij verplaatsbare leidingen moet worden gecontroleerd of zij niet beschadigd of gerepareerd zijn en deugdelijk in het stopcontact zijn ingevoerd.

Controle door meting
Bij de controle door meting wordt een isolatieweerstandsmeting uitgevoerd tussen de actieve delen in de vast aangesloten buigzame aansluitleidingen, en de uitwendige metalen delen bij elektrisch handgereedschap, verplaatsbare elektrische meetinstrumenten, handlampen en verplaatsbare werktuigen. Daarnaast wordt ook de lekstroom gemeten.

Rapportage
De rapportage van de controle wordt vastgelegd op een registratie formulier per apparaat. Tevens wordt het apparaat voorzien van een goedkeuringssticker.

ONDERHOUD:

  • handgereedschap: Tijdens de controle werkzaamheden wordt preventief onderhoud gepleegd (b.v. snoeren). Indien reparatie benodigd is worden de materialen aan erkende reparateurs of de merkdealer aangeboden. Hiervan krijgt de opdrachtgever vooraf altijd eerst een kostenopgave, gevolgd door vakkundige reparatie.
  • Vast opgestelde en verplaatsbare werktuigen: Preventief onderhoud vindt op aanvraag plaats. Dit is een aparte activiteit, los van de keuring, waarbij de staat van de machine wordt beoordeeld en waarbij geleidingen worden bijgesteld en de machine wordt doorgesmeerd. Reparaties kunnen (zo mogelijk ter plekke) worden uitgevoerd op basis van uurtarief.

Klik op de afbeelding voor een link naar het certificaat van Jos Hendriks


Voor tarief informatie klik op de link hiernaast: 
 
 


<<< vorige pagina